2 Mayıs 2013 Perşembe

Devlet okulu mu , Özel okul mu???




Kafam karışık yine bu aralar...Önümüzdeki dönem ilkokul 1' e başlayacaz ya.. Ne zamandır kafamın derinliklerinde sırasını  bekleyen bir soru gündeme oturdu şimdi...
İrem'i devlet okuluna mı göndermeliyiz , koleje mi...İlk etapta maddi imkanlar elveriyorsa kolej tabi ki diye düşünüyor insan..Ama gel gör ki , çocuğunu koleje gönderen bir kişi bile tavsiye etmiyor arkadaş çevremde..
Doğru olan ne ? İrem için en iyisi ne? Ve değer mi gerçekten? Tabi ki öncelikle öğretmen  , öğrenci ve ailede bitiyor herşey bunu biliyorum...ve yine de  kafamın içinde iki farklı düşünce beliriyor.
Bir yandan gösteriş meraklısı velilerle , birbirleriyle marka konusunda yarışan öğrencilerle uğraşmak istemiyorum..Koleje harcayacağımız parayı biriktirip gerekirse  ilerde yurt dışında dil eğitimi aldırırız yada özel üniversiteye yollarız.Bizde boş ebeveynler değiliz. Dışarıdan destekleriz. Sosyal faaliyetler zaten hep vardı irem'de...diyorum.
Ama bir yandan ingilizce ve diğer derslerde irem'in iyi bir eğitim almasını istiyorum...Kalabalık sınıflarda okumasını istemiyorum...
Yani anlayacağınız boşa koysam dolmuyor , doluya  koysam
almıyor. İkisininde artılarını eksilerini alt alta yazdığımda devlet okulu daha ağır basıyor sanki..Sizce??

12 yorum:

  1. Merhaba;
    Endişenizde haklısınız.. Özel okul tarafında da devlet okulu tarafında da çok boşluklar var..Benim eşimde sizin oturduğunuz semtte bir özel okulda öğretmen hatta çoçuklarım da aynı okulda okuyorlar.. Ders anlamında iyiler maşallah.. Ama özel okulunda çoğu zaman çocukların sorumluluk kazanma anlamında eksikleri olabiliyor.. Sen özenip ilgi gösterek yetiştiriyorsun ama ilgisiz aileler çok.. Bu devlet okulunda da bu şekilde olabiliyor tabii.. İyi bir devlet okulu ve tabii iyi bir öğretmen acizane her zaman tavsiyemdir.. Özel okullarda manevi anlamda çok şey katabiliyor çocuğa bunu da eklemeden geçmeyelim tabii..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. çok haklısın sevgi , zaten ingilizce yanında birde maneviyat önem verdiğim konulardan biri..bu ikisi en çok düşündürüyor beni..

      Sil
  2. Elif'cim, dert hepimizin derdi. en az 3 çocuk diyenler devlet okullarındaki kaliteyi artırabilseler yaa.. dahası sadece iyi öğretmen yetmiyor aslında. o okula çocuk gönderen velilerin profili de çok öenmli. İlgili veliler varsa ve 25 kişilik mevcutta 20 si böyleyse sorun yok. Ama sadece 3-5 ilgili veli varsa olmuyor.. Veli profili aynı şekilde özel okulda da geçerli. Bence özgüveni sağlayabilen bir okul olması da çok önemli. Zor iş bizim buralarda bu profilde devlet okulu yok.Birinci sınıftan başlyarak servislerde heba olmasını da istemiyorum. Benim kriterlerimde eve yakın olması da çok önemli.. Seneye de biz düşüneceğiz kara kara :((

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. aslıhan ablacım inş. hepimiz doğru kararlar verebiliriz çocuklarımız hakkında..evet öğretmen ve okul dışında ortam ve arkadaşlarda çok önemli. ama allah'tan başakşehir bu konuda çoğu yerden daha iyi..

      Sil
  3. Ben de devlet okulundan yanayım ama seninle aynı endişeleri paylaşıyorum açıkçası. Çoğu zaman ilk 4 yıl için özel okula gerek yok diye düşünüyorum. Ama iyi bir devlet okulu bulmak şart. Bu arada devlet okullarında çocuğuma nasıl davranacaklar konusuna da takığım ben. Geçen bizim evin önündeki okulda bahçede beden eğitimi dersindeydi çocuklar. Biz de Doğa ve Deniz dışarı çıkmıştık hadi izleyelim diye durduk okulun önünde. Bir çocuk sanırım öğretmenini dinlememiş, Öğretmen çocuğu yanına çağırdı, ve bütün arkadaşlarının ortasında "Seni sınıfın utanmazı ilan ediyorum" dedi. Çocuk ağladı tabii ki. Rencide oldu çünkü. Çocuklarımızın zekasından aklından şüphem yok, açıkçası her yerde yapabileceklerini düşünüyorum. Ve fakat o psikolojik boyut çok endişelendiriyor beni. Benim kızmaya kıyamadığım çocuğumu birinin herkesin ortasında böyle rezil ettiğini, ya da bağırdığını ya da daha da öteye geçip vurduğunu düşünemiyorum. Hala var mı diyceksin, var. Özel okul sanki o açıdan daha iyi, çocuklar insan yerine konuyor. Öğretim açısından devlet ya da özel çok da bi fark olacağını sanmıyorum, herşey senin de dediğin gibi bize, çocuğumuza ve öğretmene bağlı. Ama başta da dediğim gibi ben de bi karar verebilmiş değilim :) Çok yardımcı oldu di mi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. özgülcüm endişelerinde haklısın ama anne baba çocukla nekadar ilgilenirse , öğretmenle nekadar irtibat halinde olursa , öğretmeninde çocuğa yaklaşımı okadar farklı oluyor bence. ilgili anne babaların çocuklarına bu şekilde davranacaklarını sanmıyorum..

      Sil
  4. yazılarınızı dikkatle okuyorum lakin benim de ileriki dönemlerde sıkıntım olacak konu.Çevredeki özel ve devlet okullarını araştırıp onlara göre eleyerek karar vermek lazım.Beyhan halam bu konuda en şanslısı galiba pilot devlet okuluna gitti rüya ve çok memnunlardı.
    bol şans

    YanıtlaSil
  5. devlet okulunda bir öğretmen olarak paranız varsa
    özel..devlet okullarında öğretmen iyi olsada kalabalık sınıflar,
    ilgisiz veliler yüzünden tahammülleri olmuyor haklı olarak.
    yukarıda ki gibi örnekler oluyor. bunlara çok şahit olup
    düzen böyle, mecburuz artık der haline geliyorsunuz.

    YanıtlaSil
  6. Özel okullar eğitime ticaret gözüyle baktığından, veli memnun olsun da gerisi boş politikası ile hareket ediyorlar bence. İyi bir devlet okulu ve sosyal destek en iyisi bence. Özel okul çocuğun çevresinin önem kazandığı zamanlarda çok gerekli. Ortaokul ve lisede diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  7. Sayın rehnuma, iyi hoş söylüyorsunuz da beni düşündüren yanı da çevreden öte temel eğitim. Kızım 2008 doğmlu, bu sene anaokula gidecek. Bulgurlu da oturmaktayız ve kızımın başlayacağı okul, çamlıca iöo olarak görünüyor. Ancak okulla ilgili o kadar çok tepki duydukki çevremizden, ne yapacağız bilemiyorum. Ben erdil kolejini düşünüyorm, bir şekilde altından kalkarz diyorum, ama eşim de özel okulu gereksiz buluyor, çocuk okuyacaksa heryerde okur diye yaklaşıyor. Çok sıkıntılı bir dönem. Bu tarafı bilen varsa okullarla ilgili bilgilerini merakla bekliyorm

    YanıtlaSil
  8. 33 öğrencim vardı,iki öğrencimi yaş düzeyinden okutamadım,ama diğerleri okumaya geçtiler.Sınıflar kalabalık olunca birebir ilgilenmek elbette zor oluyor.Ben geçen yıl çoook sıkıntı çektim bu yaş yüzünden..
    Güvenebileceğiniz bir öğretmen olduktan sonra devlet okulu da olabilir.Devlet kurumunda çalışmama rağmen ben bile kararsızım bu konuda..Siz ilgili bir ailesiniz her şartta eminim ki kuzucuk okumaya geçecektir..Derslerle ilgili etkinlikleri için yardımcı olabilirim ben de..
    Dilerim başarılı ve güzel bir eğitim hayatı olur miniğin...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ezgicim ilgin için sağol.çok düşündük çok araştırdık bu konuyu..ve bir karara verdik nihayetinde... Hayırlı olur inş..koleje gidecek inş irem..

      Sil